Relationship Based Horsemanship

Het programma is gebaseerd op de laatste ontwikkelingen in gedragstraining. Het combineert de trends van de belangrijkste natural horsemanship opleidingen en het meest ontwikkelde JNBT didactisch model. Het voorziet een theoretische basis en een praktisch gebruik om paarden van gelijk welke discipline te trainen, jumping, eventing, dressuur, mennen, westernrijden of recreatief rijden. Onze methode verandert de relatie tussen paard en ruiter fundamenteel. Het staat paard en ruiter toe om een relatie op te bouwen op basis van vertrouwen, respect en leiderschap – met als resultaat een paard dat een band opbouwt met zijn ruiter of trainer en dat veel meer gefocust is op aanwijzingen en het leerproces. Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname. Cursussen bevatten multimedia presentaties, films, theoretische onderwerpen en in praktijk ontwikkelen van het grondwerk en rijden.

Het JNBT Relation Based trainingsproces stabiliseert het paardenbrein en vermindert negatief gedrag (zoals slaan, bokken, steigeren, bijten…) en vergroot op deze manier de veiligheid voor paard en ruiter. Paarden die op deze manier getraind worden leren effectiever en dus sneller, en ruiters leren hoe ze deze vooruitgang kunnen bewerkstelligen.

“JNBT Relation Based Training Program makes Horsemanship safe and fun.”


De basiscursussen (L1-L3) tonen hoe je je training kan verbeteren en hoe je kan bouwen aan een degelijke paard-ruiter verhouding alvorens je start met het reguliere werk. Hierdoor versnel je het hele trainingsproces. Studenten beginnen met het lezen van en communiceren met de paarden. Als antwoord zal het paard een band creëren met zijn persoon als kuddeleider – ondersteund door vertrouwen en respect. Op deze manier is werken met paarden veilig, leuk en vol van positieve emoties.

Grondwerk wordt gedaan met een lead rope en een halster door middel van natuurlijke horsemanship technieken. Dit omvat communicatie tussen dieren onderling, 10 golden minutes, desensibilisering, losmaken en zacht kneden, focus, laterale flexie, hoofdhouding, wegsturen en terugroepen, overgangen, stoppen, achterwaarts gaan, voorbereiding voor weinig teugeldruk, gangen en tempocontrole. Training onder zadel omvat laterale flexie, directe en indirecte teugel, onderin treden van de achterhand, lichte stop, overgangen, rijden in balans, werken aan een onafhankelijke zit en individuele persoonlijke ondersteuning.

Relaties Level 1 is de eerste en meest uitgebreide – voor wat betreft theoretische kennis – cursus van het trainingsprogramma van de JNBT Horsemanship Academy. Het programma is onderverdeeld in 6 levels : relaties L1 tot L3 (L1 vertrouwen, L2 respect, L3 leiderschap), L4 vrijheid, L5 harmonie en L6 tricks. De opleiding biedt ook gespecialiseerde cursussen en workshops aan zoals paarden opleren, starten met wilde paarden, veulen imprinting en Early learning training, trailer laden, bit fitting, zadelpassen, de kunst van het werken aan de dubbele longe, vliegende galopwissels, gevorderde stops, L0 voor kinderen, hoefverzorging en een gecertificeerde cursus voor stalpersoneel.

Ruiters die aan alle cursussen deelnemen – van L1 tot L5 – zullen leren hoe ze eender welk paard dat ze tegenkomen in hun leven, vertrouwen, rust, veiligheid en veelzijdigheid kunnen bijbrengen en klaar kunnen maken voor de meest gevorderde oefeningen in gelijk welke discipline.
Cursussen worden aangeboden in weekends en brengen de ruiters tot dit niveau binnen de 2 jaar.

De cursus wordt gegeven door JNBT Horsemanship Academy Master – Andrzej Makacewicz (about Andrzej). Je kan deelnemen als ruiter of als toeschouwer.

trainen van jouw droompaard?
Jouw droompaard zelf trainen?

Het programma is opgedeeld in 6 niveaus:
Relaties
L1 – Vertrouwen
L2 – Respect
L3 – Leiderschap
Bovenstaande 3 Levels garanderen snelle veranderingen naar getrainde paarden en de ruiters versnellen zo het hele trainingsproces. Elke student begint met paarden te lezen en met hen te communiceren, waardoor het effect van de ‘bonding’ tussen paard en mens wordt bereikt. Hierdoor wordt de ruiter kuddeleider, vanuit het vertrouwen en respect wat deze sport veilig, leuk en vol met positieve emoties maakt.

Het programma Relaties concentreert zich op het opbouwen van de juiste relatie tussen ruiter en paard. Elk level richt zich respectievelijk meer op vertrouwen, respect of dominantie, door theoretische vraagstukken te behandelen aan de hand van multimedia, lesoefeningen en technieken van het grondwerk, in het zadel, en het rijden met een halster en bit.

L4 – Vrijheid
Dit 4de level concentreert zich op het werken met een paard zonder fysiek contact, vanaf de grond en het zadel. Er wordt gewerkt met behulp van natuurlijke signalen zoals zicht, focus, energie, lichaamstaal, suggesties en andere signalen. Het leidt tot veilig paardrijden zonder hoofdstel, waarbij de ruiter een paard krijgt dat zo licht en gefocust is op het lezen van aanwijzingen, dat met niets anders vergelijkbaar is.

L5 – Harmonie
Hier ligt de nadruk op geavanceerde training- en communicatietechnieken waarbij gebruik wordt gemaakt van zowel natuurlijke als klassieke rij-aanwijzingen om toe te werken naar een perfecte harmonie met het paard.
Dit level bereidt de combinatie voor op deelname aan shows en geavanceerde sporten in de springsport, dressuur en om geavanceerde manoeuvres uit te werken.

L6 Tricks
Voor degenen die extra handelingen willen leren, zoals de Spaanse stap, piaffe, galop aan de hand, paard laten zitten of liggen op commando zonder conditionering. Deze zorgen voor een buitengewone eenheid met het paard.

Hoe zien de 3 dagen er praktisch uit?
De cursus bestaat uit 3 volledige intensieve dagen van 8 uur incl. een uur pauze. De lessen starten op vrijdag om 9.00 uur en eindigen zondag om 17.00 uur.
Er zijn 2 theorie-lessen per dag (ochtendsessie van 9.00 – 11.00 uur en een middagsessie van 14.00 – 16.00 uur) en 2 praktijkgedeeltes per dag (ochtendsessie van 11.00 -13.00 uur en een middagsessie van 16.00-18.00 uur).

Hengsten en merries met een veulen aan de voet kunnen niet deelnemen aan de cursus tenzij individuele schriftelijke toelating van JNBT.

Ruiters hebben een halster, een leadrope van 3.5m (eindigend op een lus) en een stick (ong 1 – 1.2m lang) nodig – dit materiaal kan geleend of aangekocht worden op de cursus.

De cursus wordt gegeven door JNBT Horsemanship Academy Master – Andrzej Makacewicz (about Andrzej).

Cursussen bevatten multimedia presentaties, films, theoretische onderwerpen en in praktijk ontwikkelen van het grondwerk en rijden.

Je kan deelnemen als ruiter of als toeschouwer (ze nemen actief deel aan de theorie en de simulaties, ze volgen de ruiters tijdens de praktijklessen en kunnen onbeperkt vragen stellen).

Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname.

De 1ste JNBT cursus voor Belgische en Nederlandse ruiters in Domein Panhof
JNBT cursus in Domein Panhof

Verdere informatie & mogelijkheden
Prijzen (incl 3x lunch en drinken)
Ruiters – 550€
Actieve toeschouwers – 200€

Extra’s
Huur van een paard 15€/dag
Verblijven op Domein Panhof kan via info@domeinpanhof.be
Inschrijven via Nele / Nathalie: info@domeinpanhof.be

Het aantal deelnemers met paarden is beperkt. Hengsten moeten van tevoren worden gemeld. Merries met veulens kunnen niet deelnemen aan de cursus. De lezingen worden in het Engels gehouden door de academiemaster Andrzej Makacewicz en trainers van het JNBT-team. Foto’s van de cursussen zijn beschikbaar op onze Facebookpagina https://www.facebook.com/ AkademiaJNBT/. Trainingsmateriaal zoals touwhalsters, leadropes en sticks worden tijdens de cursus gratis verstrekt en kunnen ook tijdens de cursus worden gekocht.

Meer weten over het JNBT Horsemanship Academy programma – kijk film of pdf. Meer referenties – kijk op de fotogalerie available at facebook

See you there!

Inschrijfformulier